Terápiák

Alkalmazott gyógyítási - kezelési módszereink

Ájurvéda kezelés

Meditációs kezelések

Rejuvenizatio

Yoga-mozgásterápia

Speciális masszázs formák

Gyógykozmetika

Kérdése maradt?

Rendelések és időpontfoglalás…

Ájurvéda kezelések

Az Ájurvéda lényege, hogy a szervezeten belőli összefüggésekre támaszkodik a betegségek megelőzése és kezelése folyamatában.

Alkalmazott módszerei:

Pancsakarma

A pancsakarma az Ayurveda méregtelenítési módszerek egyik eleme, amit mi módosított formában alkalmazunk.

A kezelés elméleti háttere:

A betegségek keletkezésének egyik oka a tápcsatorna hibás működése. Csak hivatkozzak a következő ismert kifejezésekre:

Ha az emésztés hibás (lecsökken az agni), vagy a felszívódás során rosszul lebomlott, vagy idegen anyagok is bekerülnek a keringésbe (áteresztő vagy lyukas bél szindróma), testidegen anyagok rakódnak le a zsírszövetben (ha zsíroldékonyak). Az évek során a lerakódások növekedésével a környező szervekben funkcionális, majd organikus elváltozások jelennek meg. Zsírszövet található a bőr alatt, a belső szervek környékén, vagy a központi idegrendszerben. Tehát itt tünetek, panaszok jelentkeznek.

Ha ezt a zsírban oldott idegen anyagokat kivezetjük a szervezetből, a belő szerveink terhelése is csökken.

A módszer lényege:

 1. Külső olajozás, a paciens problémái alapján összeállított olajkeverékkel a fejtetőtől talpig
 2. Belső olajozás, ami fokozza a tápcsatorna tisztulását és kifelé való átjárhatóságát
 3. Hőkezelés, ami elősegíti a zsírszövethez kötődő anyagok felszabadulását és un. hő shock fehérjék képződését
 4. Relaxáció vagy meditáció a tudat tisztítása érdekében
 5. Betegségnek, tüneteknek megfelelő gyógynövény (Ájurvéda gyógyszer) kezelés.

A jellegzetes pancsa karma módszereket (Hánytatás, hashajtás) nem használjuk, beöntést, érvágást csak célzott esetben. Ezek helyett egy hydrogéllel tisztítjuk ki a tápcsatornát, amely minden anyagot összegyűjt, s lassan kivezet a szervezetből.

A kezelés menete:

 1. Fej olajos kezelése
 2. Test olajos kezelése (a kettő együtt 1,5 óra)
 3. Infraszauna (beteg testtípusa függvényében beállított hőfok és időtartam)
 4. Fürdés – szükség esetén detoxikáló fürdő
 5. relaxáció

A kúra időtartama állapot függvényében 7-10 kezelés. Egy kezelés hossza 2,5 óra.
Kezelés előtt és után diagnosztikai vizsgálat történik, a hatékonyság ellenőrzésére.
A módszert elsősorban chr. betegségek kezelésére, illetve állapot fenntartó vagy betegség megelőző kezelésekben alkalmazzuk. Fontos eleme az antiageing kezeléseknek is.

Meditációs kezelések

Napjainkban a chr. stressz állandó, s sajnálatos módon az emberek nem tanulják meg a stressz káros hatásainak elkerülését, kezelését. A meditáció jól hasznosítható módszer a stressz hatásainak csökkentésére, a gyors pihenés elérésére.

A meditáció nem a probléma okát, hanem annak megélését, a személyre való hatását módosítják. (pl. nem ad fizetésemelést) 

Minden testtípuson alkalmazható, a Vaták lassabban, a Kafak gyorsabban tanulják meg. A probléma sajátosságaitól függőn 3 módszert alkalmazunk:

1. Transzcendentális meditáció.

Gyorsan egyszerűen megtanulható, kivitelezhető. Általános fáradtság, feszültség esetében alkalmazzuk

2. Autogén tréning. Szervi tünetek befolyásolására alkalmas, a legnehezebben megtanulható változat.

3. Imagináció. Teljes célirányos, megadott feladat érdekében irányítjuk a tudatot. Jól alkalmazható krónikus betegséget, tumorok esetében.

A transzcendentális meditációt meghatalmazott szakember (prof. Narada Kush) vezetésével tanfolyam jelleggel oktatjuk. Oktatás iránti érdeklődés dr. Oberkamp Mária kollégánknál, T:70-9493754 javasolt.

Rejuvenizatio

Rejuvenisatio, antiageing, a fiatalosság és az egészség megőrzése.

A fiatalság megőrzése mindenki álma. Az Indiai térségben sok, jó egészségnek örvendő idős emberrel
találkozhatunk.
Ennek oka az életmódban keresendő.
Az Ájurvéda a fiatalosság megőrzéséről, az egészség fenntartásáról beszél. A fiatalosság jelei:

A kezelés menete:

 1. állapotfelmérés
 2. első lépés az agni (anyagcsere, emésztés) helyreállítása
 3. pancsa karma (méregtelenítés) elvégzése
 4. kozmetikai kezelések elvégzése
 5. érzékszervi, gondolkodási funkciók erősítése
 6. szexuális funkciók támogatása

Ha az agni javítottuk, a méreganyagok szintjét csökkentettük, elindul a javulási folyamat.

Rejuvenisatiót krónikus betegségek után, a gyorsabb regeneráció miatt is célszerű elvégezni. (onkológiai kezelések, postcovid tünetek)

Yoga – mozgásszervi torna kezelések

A Jóga gyakorlatai a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtve a test ,a lélek , a tudat és a szellem egyensúlyát. Mind állapotfenntartásra, prevencióra, mind kezelésre alkalmazható.

A jógával közelebb kerülünk Önmagunk megismeréséhez.

 A jóga ászának fizikailag hatnak az izmokra, az ízületekre, a légzésre, a szívműködésre, az idegekre, a keringési és nyirokrendszerre, az összes szervre és mirigyre. Ugyanakkor az elmére, a tudatra és a csakrákra, az energiaközpontokra is nagy kiegyensúlyozó hatással vannak.

 Döntő tényező a légzés és a mozgás összehangolása az ászanákban. A lassú és mély légzés javítja a test vérellátását és az erőnlétet. A szellemi és lelki kiegyensúlyozottsághoz jelentősen hozzájárul.

A jóga terápiás szinten való alkalmazásában konkrét ászanák és ászana sorok állnak rendelkezésre.

Példaként megemlítve:

” A Jóga határtalan, örök és végtelen. 
A Jóga a tudat, amely sosem szunnyad; az Élet, amely sosem huny ki;
a Fény, amely örökkön világít, benned és kívüled, kezdet és vég nélkül. „

Speciális masszázsformák
Ha az egészség – betegség határmezsgyéjét vizsgáljuk, olyan területeket találunk, mint a microkeringési zavar, a sejt – szöveti oxigenisatio, a sejt anyagcsere, a gyulladásos folyamatok, mentalis stressz állapotok. Ezek az elváltozások állandó, vagy hosszabb idejű fennállása indítja el a betegségi folyamatot.

A korai beavatkozási területek között van a masszázs terápia, amely mindezen felsoroltakat javítja, pozitívan befolyásolja a szervezetben.

A bőr és a bőr alatti szövetek a legnagyobb összefüggő rendszert alkotják az emberi szervezetben. Ennek a rendszernek önálló keringése, kétirányú beidegzése, anyagcseréje, immunrendszere van. Itt helyezkedik el a legnagyobb zsírtömeg, aminek nem csak az energia raktározásában, de a „méreganyagok” tárolásában is kiemelt szerepe van.

Ezen kívül a kezelés kiterjed a mozgás rendszerre, a csontokra, ízületekre, nagy erekre és idegekre is.

Erre a szervezeti egységre van hatással a masszázs.

Általunk alkalmazott masszázsformák:
 • svéd masszázs 
 • bőr fiatalító masszázs
 • Ayurveda olajos masszázsokon belül
  • abyanga – „simogató”, olajat bőrbe juttató masszázsforma, fokozza a bőr keringését, anyagcseréjét, segít a bőr váladékok kivezetésében
  • udvartanam – bőr zsírtartalmát csökkentő, bőralatti zsírszövetre ható száraz poros masszázsforma. Alakformálásra kiváló.
  • shirodhara kezelés – speciális fejkezelés, amely csökkenti stresszt és a feszültséget, javítja az agyi funkciók működését, emlékezetkiesés, stroke utáni problémák oldását.
  • netra tharpana – szem olajos kezelése, amely javítja a látást, csökkenti a szem fáradtságát, szárazságát. Erősíti a szem környéki szöveteket.

 

  • nasya kezelés. Gyógynövény olajjal öblítjük át az orrüreget. Javítja az arc, arcüregek nyákos betegségeit, a nyaki izom és gerinc panaszokat, ízérzési és szaglási tévérzeteket.
  • Kati basti – a lumbalis és a nyaki gerinc gyógykezelése, amely csökkenti az izmok merevségét, az isiaszos jellegű derék, alsó végtagfájdalmakat. Nyakra téve a fejfájások, vállövi, lapocka menti és felkarfájdalmak kezelésére hatásos.
  • Kismama masszázs – az alkalmazott olaj segíti a bőr nyúlását, a szülés természetes úton való megtörténtét. Időben alkalmazva csökkenti a stria képződést. Nyugtatja a babát és az anyát egyaránt.
  • Baba masszázs – születés után elkezdhető. Biztosítja a baba fizikai és mentális fejlődését, megfelelő fizikai ingerekkel látja el a fejlődő szervezetet. Alkalmas korai mozgás és neurológiai zavarok kezelésére is.
Gyógykozmetika

A kozmetika, mint a női szépség egyik fenntartója, közismert. A Gyógykozmetika azonban kozmetikai eszközök alkalmazása bőr betegségek esetében. A bőrgyógyász kiterjesztett lehetősége, amikor kézben tartja és ellenőrzi a bőr terápiáját. 

Kiemelendő a bőr méregtelenítése, a mixödéma csökkentése az arc és a dekoltázs területén. Alkalmazzuk az acne különböző formáinál, fokozott bőrzsírosodás, anyagcsere zavar tüneteinek kezelésében.