Bemutatkozás

Kedves látogatóm!

dr. Szalkai Iván vagyok, 1975-ben végeztem a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi karán.

Az egyetemi képzés során már zavart, hogy a biokémiai-gyógyszertani ismeretek mellet más terápiás hatásokról keveset, elégtelenül, illetve ellenségesen hallottunk. Ezért végzés után el kezdtem keresni a nem gyógyszerközpontú módszerek lehetőségeit, s elsősorban azok valós vagy feltételezett hatásmechanizmusa érdekelt. Ez az, amiról sajnos kollégáink igen keveset tudnak, semmit sem tanultak. Tudás és a folyamatok közötti összefüggések meglátása nélkül sajnos a laikus (ide tartoznak az ezen a területen képzetlen szakemberek is) érdeklődők könnyen esnek tévedésbe, könnyen megtéveszthetőek.

Hazai és külföldi tapasztalat

Magyar Honvédség

Pályafutásom során (29 év a Magyar Honvédségnél, ezredesi rangig vittem) sok területtel foglalkoztam, volt szerencsém hazai és külföldi szakterületekkel találkozni, s ezek között az azonosságot, közös gondolati tartalmat megtalálni.

Nyugati gyógyászat

Nyugati szakmám a bőrgyógyászat, s ennek a sajátossága, hogy a bőr sok (minden) esetben a belszervi elváltozások tükre. Szorosan kapcsolódik a tápcsatornához, a keringéshez, a pszichés zavarokhoz.

Nem nyugati gyógyászat

A nem nyugati gyógyászatból képzettségem van fitoterápiából, akupunktúrából, ayurvédából, érdeklődtem a rezgésterápiák és a tudati terápiák iránt. Átnéztem a nyugati dietoterápiát és fizioterápiát, s végül ezek keleti változatai mellett döntöttem.

Először fitoterápiával foglalkoztam, dolgoztam a Magyar Fitoterápiás Társaság elnökségében. 

Az akupunktúrával  1980-ban, az akkori Szovjetúnióban ismerkedtem meg, jelenleg a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának az alelnöke vagyok. Az igazi szerelem az Ayurveda, amellyel 1994-ben futottam össze. Először a Magyar Ayurveda Gyógyászati alapítványban, majd megalakítottuk a Magyar Tudományos Ayurveda Társaságot, ahol alelnökként tevékenykedek.

Tudományos minősítés

Jelentős energiát fordítottam az oxigén szerepének elemzésére, az emelt oxigéntartalmú vizek hatásmechanizmusának, alkalmazásának kutatására, végül ebből tettem le a Ph.D vizsgát, vagyis doktoráltam. Ennek révén eléggé beástam magam a tumorképződés mechanizmusába, s annak keleti felfogásába.

Négy könyvfejezetet, több mint tíz cikket írtam, előadásaim folyamatosak. 

Fő területeim az Ayurveda, a preventív geriátria, oxigen terápiás alkalmazása.

A Miskolci Akadémiai Bizottság Geronto-szociológiai munkacsoportjában is dolgozom.

Miskolci Egyetem

2007 óta tanítom az Ayurvédát a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán, jelenleg már egyetemi diplomát adó Ayurvéda posztgraduális képzésnél tartunk. Ennek elismerése gyanánt lettem címzetes egyetemi docens. 

Magyar Integratív Medicina Szövetség

A Magyar Integratív Medicina Szövetségnek megalakulása óta alelnöke vagyok. Itt alakult ki az a lehetőség, hogy az ide tartozó szakterületek együttes gondolkodása elindítható, megvalósítható legyen.