Az Ayurvédáról röviden

Az Ayurveda egy Indiai eredetű filozófiai (védikus) szemlélet, amelynek egészségügyi vetülete  ismert. Az Ayurveda szó jelentése az „élet tudománya” pontosabban a hosszú élet tudománya. 

A nyugati gyógyászattal sokan próbálják szembe állítani. Gondolkodási, tudományos alapjai nagyon hasonlóak, néhány alapvető szempontban azonban eltérnek. Nem az Ayurveda rovására. 

Az Ayurveda az egyensúlyról, a folyamatról, a nem lineáris dinamikus rendszerről szól. Arról, hogy környezetünk részei vagyunk, azzal dinamikus, sokoldalú kapcsolatban létezünk. Lényegünk az egyensúly, a szervezet dinamikus egyensúlyi rendszerének a támogatása, helyreállítása. A betegség az egyensúly eltolódása, kisiklása, amelyet az első pillanattól kezdve, amikor a kezdeti tünetek megjelennek, befolyásolni, helyreállítani kell, nem megvárni, hogy a betegség létrejöjjön, a diagnózis felállítható legyen.

Alkalmazott terápiás módszerek:

  1. Dietoterápia. Ennek a logikája eltér a nyugati diétoterápiától. Mi az ízek segítségével váltjuk ki a terápiás hatást. Ehhez tudni kell, hogy íz „érzékelés” nem csak a szájüregben történik, hanem minden sejtünk membránján vannak íz érzékelő receptorok és elektrokémiai csatornák, melyek befolyásolják a sejtek működését. (Hindawi Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2017, Article ID 5435831, 30 pages
    https://doi.org/10.1155/2017/5435831
    ). Ez a széleskörű sejt és membrán hatás magyarázza ennek a terápiának az alkalmazhatóságát.
  2. Életmód terápia. Ide tartozik a napirend, a gondolkodás, az önértékelés, a mozgás, az önmasszázs, a meditáció. Ez a terápia szoros kapcsolatban van a cirkadián ritmusokkal, a tudat állapotával. Napjainkban a krónikus stressz, a hypoxia, a keringési zavarok népbetegségnek számítanak, amelyek megoldásában az az elsődleges terápia.
  3. Méregtelenítő, tisztító kezelések. Krónikus betegségek, anyagcsere zavarok elsődleges kezelési módszere. Az áteresztő bél szindróma, s az ebből fakadó gyulladások, zsírmáj, bőrbetegségek, immun zavarok (autoimmun zavarok), allergiák, funkcionális belszervi zavarok kezelése. A méregtelenítő kezelés nem gyógyít, hanem a gyógyulási feltételeket teremti meg.
  4. Gyógynövény kezelések. Ez gyakorlatilag a nyugati gyógyszeres kezeléseknek felel meg, elsősorban acut betegségek esetében alkalmazzuk. Ilyenkor elsődleges cél az acut panaszok, a fájdalom megszüntetése, az állapotromlás lassítása, s utána a tisztitó kezelés bevezetése.
  5. Pancsakarma. Más néven fiatalító kezelés. Súlyos betegség utáni helyreállító fázisban, illetve un. idős kori folyamatok lassításában alkalmazzuk. Célja a fiatalosság jeleinek a helyreállítása. Ezek: a gondolkodás, a tekintet, a hang, mozgás, erőnlét, anyagcsere, szexualitás megőrzése. Ma, amikor a demencia valamely formája az idősek jelentős részét érinti, kiemelt jelentősége van ennek a módszernek.